Народно читалище СЪЗНАНИЕ 1919 - Народно читалище СЪЗНАНИЕ 1919, библиотека СЪЗНАНИЕ 1919, самодейни състави СЪЗНАНИЕ 1919 София, фолклорно пеене СЪЗНАНИЕ 1919 София, народни танци СЪЗНАНИЕ 1919 София, коледуване СЪЗНАНИЕ 1919 София, лазаруване СЪЗНАНИЕ 1919 София
Народно читалище СЪЗНАНИЕ 1919 - Народно читалище СЪЗНАНИЕ 1919, библиотека СЪЗНАНИЕ 1919, самодейни състави СЪЗНАНИЕ 1919 София, фолклорно пеене СЪЗНАНИЕ 1919 София, народни танци СЪЗНАНИЕ 1919 София, коледуване СЪЗНАНИЕ 1919 София, лазаруване СЪЗНАНИЕ 1919 София
 • АДРЕС: София, жк. Надежда, ул. Добри Чинтулов 110
 • ТЕЛЕФОН: 02 938 1028; 0889 577 254
 • EMAIL: nch_saznanie@abv.bg
 • WEBSITE:
 • РАБОТНО ВРЕМЕ: Пон-Пет: 09:00 - 18:00
 • ПРЕГЛЕЖДАНИЯ: 4264
 • Народно читалище СЪЗНАНИЕ 1919, библиотека СЪЗНАНИЕ 1919, самодейни състави СЪЗНАНИЕ 1919 София, фолклорно пеене СЪЗНАНИЕ 1919 София, народни танци СЪЗНАНИЕ 1919 София, коледуване СЪЗНАНИЕ 1919 София, лазаруване СЪЗНАНИЕ 1919 София
 • ЕЛЕКТРОННА ВИЗИТКА :Народно читалище СЪЗНАНИЕ 1919 - Народно читалище СЪЗНАНИЕ 1919, библиотека СЪЗНАНИЕ 1919, самодейни състави СЪЗНАНИЕ 1919 София, фолклорно пеене СЪЗНАНИЕ 1919 София, народни танци СЪЗНАНИЕ 1919 София, коледуване СЪЗНАНИЕ 1919 София, лазаруване СЪЗНАНИЕ 1919 София
ПОКАЖИ ПОВЕЧЕ

Народно читалище СЪЗНАНИЕ 1919 - Народно читалище СЪЗНАНИЕ 1919, 

Народно Читалище СЪЗНАНИЕ 1919

 

НЧ „Съзнание” е основано на 19 март 1919г. който ден се счита и за негова рождена дата от група „Надежда”- Владимир Георгиев Данаилов , Любомир Димитров Козачев , Райна Николова Милева, Методи Неделчев Кисимов и Еманоил Илиев Кожухаров.

През 10-годишния период от края на 1944г. са създадени:

 • Театрален състав, ръководен от Николай Масалитинов, по това време студент в Художествената академия. В репертоара на същия е пиесата „Хъшове”, в която участва Любомир Димитров, който по-късно става заслужил артист и играе в театъра на народната армия.
 • Смесен младежки хор с диригент Илия Темков, който по-късно става диригент на берлинската филхармония и на Русенската опера.
 • Танцов състав през 1947г.
 • Струнен мандолинен оркестър от 20 души, с пдиригент Асен Димитров, който същевременно е ръководил състава на профсъюзен културен дом „Георги Димитров”. Един от председателите по това време е бил Петър Каменов.

През следващото десетилетие се създадава единствен по рода си в района естрадно-сатиричен състав, ядрото на който е театралния. Негови ръководители са били Иванка Даковска, Пенка Захова и Петко Райков. Образува се певческа група от индивидуални изпълнители на народни, градски и естрадни песни. Сформирания инструментален състав от акордеон, китари тромпети и саксофони става районен първенец. Подготовката му била възложена на музикалния специалист Стоянов – бившф диригент на държавния музикален театър „ Стефан Македонски”.

През 1970г. е бил създаден фотокръжок от Стефан Коюмджиев, а по-късно негов ръководител става Георги Илиев, настоящ член на настоятелството. По- късно през 1973г. се създава ВИС „Октава 73”, с ръководител Алекси Козарев и солисти Росица Борджиева , която през 1976г. получи втора награда на Златния орфей- Слънчев бряг и Михаил Методиев, който става солист на Ансамбъла на Българската армия. Съставът е провеждал концерти и с известни естрадни певци като Йорданка Христова, Доника Венкова и Евгени Душанов. „Октава73” е носител на лауреатско звание със сребърни медали на 4-ти и 5-ти фестивал на художествената самодейност. От 73-та година до сега в читалището са създавани и други музикални групи като ВИС „Хелиус” през 1980г. с ръководител Пейо Пеев , за да достигнем до ВИГ „Войс ъф глас”. ВИГ„Екстремум”, Рок група „Хайп”, ВИГ „Хоризонт” и Рок група „Сент”.

Фолклорните песни и танци са рожба на българския народ. Танцовият състав „Надежда”при читалище „Съзнание”, съществува от 37години с ръководители Стоян Димитров и от 25 години Петър Зашев, солист на държавния ансамбъл „Филип Кутев”. Повече от 40 самодейци са репетирали с желание и любов и са били удостоявани със сребърни и златни медали на републиканските фестивали, както и с екскурзии в чужбина. Съставът е изнасял концерти в Италия и Гърция, където е спечелил много нови почитатели на българския фолклор и от където се е завръщал с отличия и грамоти от фестивали. Поради напредналата възраст на танцъорите танцов състав „Надежда” прекрати дейността си и отстъпи място на най-малките танцъори при читалище „Съзнание” от танцова школа „Боговица” с ръководител Цветанка Арсова.

От 1965г. до днес хиляди ученици са преминали и през езиковата школа към читалището , с изучаване на немски, френски, английски и дори за кратко на японски език през 2008г. От 1992г. до 2001г. в читалището се обучаваха деца от предучилищна възраст с усилено изучаване на английски език , часове по пиано, рисуване и подготовка за първи клас. Наложи се да закрием забавачката, тъй като нашите удостоверения не се признават за записване в училище.

Музикалната школа по китара при читалище „Съзнание”, също е с многогодишна традиция. По-вече от 10 години преподавател е бил Стефан Владимиров , който е с повече от 30-годишна професионална и творческа кариера. Около 100 от неговите ученици са били отличени с грамоти и медали в музикални прегледи, фестивали и асамблеи от общински, градски, областен и републикански мащаб. Сега нейн ръководител е Анастасия Китова.

Школата по пиано е сръководител Светлана Ананиевска. През 80-те години в читалището, съвместно с младежкия дом е бил създаден клуб на младото семейство „Хармония”, в който всеки месец са се провеждали сбирки с известни дейци на науката и изкуството, като Паскал Константинов, Даниела Кънева, Иван Гарелов, Божана Димитрова, Петър Вучков-водещ, Явор Милушев и Цветана Манева, Антон Горчев и Соня Маркова, Слава Рачева , Бисер Киров и др. В същия период се открива и клуб „Приятели на книгата” с председател Пламен Йорданов, който е бил и председател на читалището.

Книгата на спомените отразява срещите с: Камен Калчев, Марко Семов и Божана Димитрова, Лозан Такев, Жул Леви, спортния журналист Николай Колев – Мичмана и Иван Вуцов, ТРИО СПЕШЕНСЛУЧАЙ, Никола Филипов, известен като Чичко Филипов, Видин Даскалов и Лиляна Кисьова, Людмила Чешмеджиева,Гинка Станчева, Надя и Борис Ничеви, Венета Зюмбюлева , Латинка Петрова, квартет буфосинхронисти, Цветана Платиканова, както и с Кристина Димитрова и Орлин Горанов.

Традиционната библиотечна дейност, дала живот на днешните читалища, съхранила любознателността на българина, днес се разгръща по пътя на усъвършенстване на формите за разпространение на хубавата книга. Със своя универсален профил и библиотечен фонд от 29 000 тома нашата библиотека е в състояние да обслужва различни категории възрасти и слоеве от населението. Повече от 30 години библиотеката е обслужвана от библиотекарките Лидия Григорова и Василка Атанасова, която се пенсионира в читалището. Васето с много любов обслужваше своите читатели и с умение ги насочваше към правилния избор на съответната книга или друг библиотечен материал. Сега читателите, се обслужват от Елисавета Кирилова, която вече 15 години работи с желание за да задоволи потребностите и интересите на жителите от района.

Преди 8 години в читалището се създаде клуб на читалищните дейци, чиито сбирки имат за цел да се поддържа връзката между читалищата в района , да се обменя информация относно промените, касаещи дейността ни, както и обсъждане на предстоящи културни изяви и честване на празници. Друга основна цел на клуба е да организира срещи с хора на изкуството, които на живо да представят творчеството си.

Дейности към момента:

 • Библиотечна дейност
 • Художествени колективи
 • Детски танцов състав „Боговица” Ръководител Цветанка Арсова
 • Клуб „Българско хоро" Ръководител Цветанка Арсова
 • Детски танцов състав „Боговица” - начинаещи, Ръководител Цветанка Арсова
 • Рок група „Екстремум”
 • Рок група „Хайп”
 • Рок група „Сент”
 • Рок група „Хоризонт”
 • Клуб на читалищните дейци – 30 възрастни

Школи – езикови и по изкуствата

 1. Английски Език: Ръководител: Регина Генова
 2. Школа по Пиано.- Ръководител: Светлана Ананиевска и Катерина Ананиевска
 3. Школа по китара: - Ръководител: Анастасия Цветанова Китова
 4. Индивидуално и групово обучение по БЕЛ: Ръководител: Цветанка Кръстева Цветанова-Танчева
 5. Индивидуално обучение по математика Ръководител...Регина Генова
 6. Лятна занималня
 7. Групово обучение по математика Ръководител...Никола Чолаков

© 2016, Всички права запазени Online Bulgaria

Уеб дизайн и разработка Simply Impressive