Историческият музей Поморие - Исторически Музей Поморие,Забележителности в Поморие,Туризъм в Поморие,Обиколка  в Поморие
Историческият музей Поморие - Исторически Музей Поморие,Забележителности в Поморие,Туризъм в Поморие,Обиколка в Поморие
  • АДРЕС: Поморие, Княз Борис I №33
  • ТЕЛЕФОН: 059632082
  • EMAIL: pomoriemuseum@abv.bg
  • WEBSITE:
  • РАБОТНО ВРЕМЕ: Пон-Пет: 09:00 - 18:00
  • ПРЕГЛЕЖДАНИЯ: 15339
  • Исторически Музей Поморие,Забележителности в Поморие,Туризъм в Поморие,Обиколка в Поморие
  • ЕЛЕКТРОННА ВИЗИТКА :Историческият музей Поморие - Исторически Музей Поморие,Забележителности в Поморие,Туризъм в Поморие,Обиколка  в Поморие
ПОКАЖИ ПОВЕЧЕ

Историческият музей Поморие - Исторически Музей Поморие,Забележителности в Поморие,Туризъм 

Историческият музей Поморие

Исторически музей – Поморие вече близо две десетилетия съхранява и експонира материалната част от културно-историческото наследство на града и региона. Сградата на музея е паметник на културата. Построена е в периода на последните две десетилетия на XIX век, в която първоначално се е помещавало гръцко девическо училище.

Музеят притежава богата археологическа експозиция състояща се от  уникални експонати свързани с праисторията на региона, както и с античната и средновековната история на Анхиало. Нумизматичното богатство на експозицията се състои от  монети на  Анхиало от римската епоха, на градовете Месамбрия, Деултум, Марцианопол. Показани са  също така и  средновековни византийски, български, османски и западноевропейски монетни находки. 

Периодът на османско господство, обхващащ XV – XIXв., е представен от епиграфски паметници, османски монети и други ценни експонати от тази епоха. Изложба, посветена на Възраждането проследява историческото развитие на града от ΧVIII в. до Освобождението (1878 г.). През Възрожденската епоха Анхиало преживява културен разцвет. Експозицията разкрива богата информация за етническата палитра на населението на Анхиало, съчетаваща в себе си културните особености на гърци, българи и османски турци. Измежду представените експонати могат да се видят: Eвангелие от втората половина на ΧΙΧ век печатано във Венеция на висококачествена хартия; църковен служебник от 1866 г.; сребърни кръстове; ценни образци на иконографското изкуство от XVIII – ΧΙΧ век. На някои от иконите се виждат ясни следи от надживописване т.е. върху тях се открива повече от един живописен слой.

Етнографската експозиция разкрива интериор на традиционна анхиалска къща от края на XIX и началото на XXв., както и предмети от бита. Етническият облик на населението отАнхиалския край е твърде многообразен, не само заради местоположението на града през многовековното си космополитно съществуване, но и поради потока от бежанци от Одринска и Беломорска Тракия, и Македония, след неуспешните за България войни- Междусъюзническата ( 1913) и Първата световна ( 1915- 1918 год.)

  Българските бежанци се срещат с един непознат им градски стереотип  на живеещите в Анхиало гърци, към който преселниците привнасят своя  колорит и фолклорни традиции и с течение на времето, и  в резултат на появилите се смесени бракове,  стават причина за раждането на една нова еклектична духовна и материална култура. Показани са някои земеделски сечива, занаятчийски инструменти, керамични съдове,  накити за глава и тяло ( от края на XVIII в. и началото на XX в. ) , характерни за региона тъкани и носии ,както и любопитни указания за значението на всеки елемент от празничното облекло на мъжа и жената от люлката до гроба.

Отдел Нова и съвременна история представя историческото развитие на града в богата фотографска сбирка. Показани са лозаро-винарски инструменти и съдове, както и оръжия, използвани през войните за национално обединение и Втората световна война. Експозиционен кът, посветен на поета – революционер П. К. Яворов и неговото пребиваване в Анхиало, представя интересна информация за малко известни факти от неговия живот и творчество.

В залите на музея са изложени и платна набългарски и чуждестранни художници. 

 

© 2016, Всички права запазени Online Bulgaria

Уеб дизайн и разработка Simply Impressive