51 СУ ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА (СОУ) София - 51 СОУ София, Средно училище Елисавета Багряна  София, средни училища София, прием средни училища София, прием след седми клас София, прием ученици първи клас София
51 СУ ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА (СОУ) София - 51 СОУ София, Средно училище Елисавета Багряна София, средни училища София, прием средни училища София, прием след седми клас София, прием ученици първи клас София
  • АДРЕС: София, ул. Софийски герой 28
  • ТЕЛЕФОН: 02/952 05 45; 02/952 11 49; 02/952 13 09
  • EMAIL: sou51@abv.bg
  • WEBSITE:
  • РАБОТНО ВРЕМЕ: Пон-Пет: 09:00 - 18:00
  • ПРЕГЛЕЖДАНИЯ: 8874
  • 51 СОУ София, Средно училище Елисавета Багряна София, средни училища София, прием средни училища София, прием след седми клас София, прием ученици първи клас София
  • ЕЛЕКТРОННА ВИЗИТКА :51 СУ ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА (СОУ) София - 51 СОУ София, Средно училище Елисавета Багряна  София, средни училища София, прием средни училища София, прием след седми клас София, прием ученици първи клас София
ПОКАЖИ ПОВЕЧЕ

51 СУ ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА (СОУ) София - 51 СОУ 

Това е нашето училище - на нас 720 ученици от  1 до 12 клас.
51-во СОУ „Елисавета Багряна” беше поздравено от Министър-председателя Бойко Борисов, от Цецка Цачева, председател на 41-то народно събрание на Република България; президента Георги Първанов; Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката; Ваня Кастрева; Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители; кмета на София Йорданка Фандъкова; Таня Досева, директор на националния дворец на децата; Милена Дамянова, зам.-министър на образованието, младежта и науката; зам.-кмета на София Христо Ангеличин. Празникът на училището беше отбелязан със специален концерт.

51 СОУ „Елисавета Багряна” се нареди по най-висок бал в класацията на топ училищата след VІІ.клас. Училището ни се нарежда след СМГ, Немската, Френската, Английската и НТБГ. В някои от специалностите 51 СОУ изпреварват НПМГ, Първа английска, НТБГ и други.

И тази година училището организира дни на отворените врати. Класните стаи бяха отворени за родители, ученици и учители, които имат желание да видят добрите педагогически практики.
Ученици от десети и единадесети клас взеха участие в работилницата „Град на бъдещето”, а техният проект беше представен в Столична община.
На 14.07.2011г. беше направена първата копка на училищния параклис.

В „Кемпински – Зографски” се проведе благотворителна изложба с картини на ученици от училището. Събитието беше отразено от няколко национални медии.
Училището ни участва в създаването на специален електронен наръчник за учители и родители, в който са описани стъпките в поддържането на санитарните помещения. В 51-во СОУ има дори специална тоалетна за деца с увреждания.
И тази година на празника по повод първия учебен ден, специален гост беше Леда Милева. На-гласовитата учителка - Мария Николаева поздрави учители, родители и ученици с музикалното си изпълнение.
През учебната година бяха организирани много мероприятия, свързани с опазването на околната среда. Училището беше посетено от Екобусът на Екопак, който даде възможност на четвъртокласниците да научат най-важното за рециклирането и опазването на природата. Третокласниците направиха специални рисунки, с които призовават да събираме разделно.
В правилника на училището бяха добавени правила за поведение на посетителите на параклиса. Обсъжда се и добавянето на още една част – принципи на безопасното поведение в интернет, като и декларация, която ще се подписва от родители и ученици.

Европейската шампионка по художествена гимнастика Илияна Раева беше специален гост на първокласниците в часовете по физическо възпитание. Часът беше част от Националната кампания „Аз обичам спорта”.
Учениците от горен курс започнаха процедура по възстановяване на преди съществувалия клуб на червенокръстници. Инициативата поеха ученици от девети, десети и единадесети клас.
Волейболистките на 51-во СОУ взеха първо място на финалите на ученическите игри за момичета през месец май в Исперих.
И през тази година учениците продължиха да пишат и изпращат авторските си текстове на различни национални и международни конкурси. Симона Попова от ІХБ клас и Диан Попов от ІХВ клас взеха участие в международен младежки конкурс с есета на тема „Стената”. Събитието е по проекта „Среща на културите между редовете” по програма „КУЛТУРА 2007-2013” на Европейската комисия. Сборникът с текстовете от конкурса, озаглавен „През Стената”, беше официално представен в Столична библиотека и всички участници получиха екземпляр.
Вече имаме свой талисман – тигърът Любопитко, в чиято роля влезе Никълс Шондров от XIБ клас.
По случай 50 годишнината си училището организиран шахматен турнир.
Петокласниците продължават да подържат връзка с учениците от американското училище Бетендорф.
Училището получи право да сертифицира уменията за работа с информационни и комуникационни технологии на учениците си. Децата ще получават акредитираните британски сертификати INGOT за уменията си.
С пресконференция беше отбелязан международният ден за безопасен Интернет.
Училищният вестник Вести + издаде своят 50-ти брой.

И тази година се проведе традиционният коледен базар. Събраните средства от благотворителната проява ще подпомогнат изграждането на параклиса в парка на училището.
Наско от Б.Т.Р. беше специален гост в часа на класния на ІХА и ІХБ клас. Посещението му беше част от кампанията на в. „Стандарт” „Звезди в час на класния”.
Учениците от 51-во успяха да съберат 660 лв. за благотворителното шоу „Великолепната шесторка”.
Директорът на 51 СОУ Асен Александров и ученикът от ХІІ клас Благой Цицелков взеха участие в телевизионна дискусия на тема „Неграмотен ли е българският ученик?”.
Шестокласникът Мартин Илиев беше част от актьорския състав на театрална постановка по Ран Босилек в Младежкия театър. Представлението е подготвено по проект на Асоциацията на родителите на деца с увреден слух.

Учениците от ІІІА, VА, VБ и ХБ клас заедно със своята учителка по английски Магдалена Пенева, се включиха в международен проект за изработване и размяна на картички. В проекта участват САЩ, Великобритания, Украйна, Полша, Швеция, Франция, Германия, а от българска страна, само 51 СОУ.
Учениците на 51-во СОУ се включиха в кампания за направа­та на коледни картички с благотворителна цел. Инициативата е на Енорийски център „Покров Богородичен“, към едноименния храм в столицата. Със събраните средства ще бъдат подпомогна­ти деца в нужда. В проекта участва и 73 СОУ „Владислав Граматик“
Под патронажа на МОМН и с подкрепата на още четири неправителствени организации „Пощенска банка” инициира за шести пореден път конкурс със стипендии за най-активните и морално ангажирани ученици. Стартът на инициативата беше обявен на пресконференция в 51 СОУ „Елисавета Багряна”, на която присъства проф. Сергей Игнатов - министър на образованието. Много ученици от 51-во училище също се включиха в конкурса.

За втора поредна година бе проведен ден на толерантността в 51. СОУ. Както миналата така и тази година се раздаваха на ученици и учители лентички с текст “Аз съм толерантен - А ти?”. Мотото е авторство на училищния вестник “Вести +”.

В началото на ноември 51 СОУ се включи в националната кампания „Бъди грамотен”. В средата на месеца бяха наградени отличниците от състезанието по правопис в нашето 51 СОУ „Елисавета Багряна“: Дея Койчева (ІVГ), Александър Христов (ІVГ), Вяра Николова (ІVВ), Данаил Георгиев (ІVБ), Емил Деянов Денев (ІVА), Иван Георгиев (ІVВ), Кристиан Петров (ІVА), Ралица Атанасова (ІVГ).
По повод 21 ноември - Въведение Богородично, празникът на християнското семейство и християнската младеж, в 51. СОУ се организираха 3 изложби. Изложба на снимки, изложба на икони на ученици от горен курс и рисунки на децата от начален курс.

По случай Деня на учителя 6А клас с класен ръководител Мими Фратева подготвиха приятна изненада – малка книжка „Астрохороскоп за учители”.
На 1 октомври - денят на усмивката, се проведе тийм билдинг на тема: „Усмивката”. На него присъства и директорът на 51 СОУ – Асен Александров. Учениците напълниха позитивната поща с усмихнати послания.

Националната телевизия BTV направи репортаж за децата с нарушено зрение. Педагогическият съветник на училището ни - Анна Паскалиева разказа пред BTV за децата с такива проблеми.
В началото на учебната година в предаването „Врата към Европа” с Мирослава Кортенска по БНР гости бяха новият зам.-министър по образованието – Милена Дамянова, председателят на СБУ – Янка Такева и ученикът от 51-во СОУ – Благой Цицелков. Темата на дебата бе за промените и предизвикателствата в родното образование, за Законите и реформите, за обучението на петгодишните и за качествата на учебниците, за българското училище през 21-ви век.

Ученикът Михайл Михайлов спечели бронзов медал на предварителния турнир по таекуондо, в Сараево, столицата на Херцеговина.
В първа възрастова група до 7-ми клас на националния театрален конкурс „Климент Михайлов” в гр. Русе първа награда не се присъди, а втора награда грабна Театър „51” под ръководството на Людмила Величкова и Елена Георгиева за спектакъла „В лунната стая” по Валери Петров. Те поставиха на училищна сцена и постановката „Хитър Петър”. Нели Рашева, учител по БЕЛ се представи с ученици от горен курс с откъс от „Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников.

Шестокласниците на 51 СОУ посетиха през лятото Черепишкия манастир „Успение Богородично”. Учениците бяха със своите класни ръководители – Мария Шопова и Мима Фратева. 
През последния половин век училището ни стана една от емблемите на град София. С качественото обучение, добре подържаната и периодично обновявана материална база и на-вече с възпитанието в морални ценности, което даваме на децата, се превърнахме в убежище на художници и творци.

© 2016, Всички права запазени Online Bulgaria

Уеб дизайн и разработка Simply Impressive